Blogger Backgrounds

Sabtu, 24 Oktober 2009

misteri..

btol2 misteri la rasanye bile perangkp tikus yg aku pasang lesap bgitu sahaja,,,mcam mustahil kalo tikus yg bawak lari..or mmg sbb die marah aku da bunuh 2ekr anak2 die..huhu
tp mustahil la..bnda tu berat...nk kata ahli bait yg alih kan..aku sll je tggl sorg kt umh..ahli lg sorg si rafiei xda pon nk amik kesah pasal perangkap ni..ish..siapla ko tikus2 durjana..akan ku beli sangkar besar tuk tngkap k..goreng pon sodap..huhu..

Rabu, 21 Oktober 2009

ayuh kembali ke kuliah

assalamualaikum..lama jgk xtype..
xabis lg ngn cerita raya ni..brpa haribln nth,umh aku wat lgi umh terbuka..kali ni marhaban sempena untuk bdk2 baru yg baru sampai di bumi anbiak..ahlan2..belja rajin2 jgn jadik mcm aku dlu..mlas belaja..hho..aku masak mee sup..sup tulang kaw2 dan sambal kicap pisang goreng...huhu..bergedil pon ada tau..ramai jgk dtg.,..abis suma ditelan,dikunyah,dilenyek2 dlm perut..

3.10 aritu adalah tarikh mulanye kuliah..ditarikh itu gak.adalah tarikh keramat kami,berdua,ngehehe..
g kuliah,balik kuliah,.walaupon xmasuk lg kelas..xsetle2 lg urusan kuliah.iqamah pon masih mati dah 8 bulan rasanya...bile tgok jadual baru..rupanya sesi baru ni kelas di waktu petang hgga malam..aduyai,.makin lepak rasanya..lainla kuliahnye disebelah rumah..xkesah je anytyme..tp kuliah jauh mcm nk g tanta..tp xpe..mujahadah dijalan Allah..nk tuntut ilmu ape2 je kusanggup harungi..chewah...erm..
xtaw ape lg nk celoteh...tu yg dalama xupdate blog...bile bz..rasa malas nk wat bnda lain...huhu..kla..ayuh ke kuliah..

Selasa, 6 Oktober 2009

:-)

Kita melihat dunia bkn sperti adanya..tpi kita melihat dengan hati kita...

eg: seorang bapak melihat dengan senyum pada anak2nya yg benci padanya..
tujuan bapanya melihat dengn snyum sbb kesian tgok anak2nya yg makin kurus,,tp anaknyanye yg benci padanya menganggap atau mentafsir gatal btol org tua ni..da miang ke ape..nk ape lg la orgtua ni..n mcm2 lg..trpulang la pada hati si anak tu..bersih atau kotor..klo hatinya baik pula,msti die blas snyumnye dan xpikir ape2 buruk..


cntoh pada sudut lain pula....kita melihat mukanya baik sgt..pijak semut pon xmati..tp kite xtaw hatinya penuh dengan hasad dengki..seorang pembunuh besiri,,dan mcm2 lg jahatnya..

so..kita knalah lebih berhati2 dalam menjalani kehidupan yg byk ragam..:-)

creative abis..

Masa syok langkah2 blog kawan2..terlangkah lak gmbor2 ni..sje nk kongsi ramai2..


one of the most i like..the butterfly of life


dok m'angkat muatan berat tu..tepi2..


cinta tomato dan limau disebalik pagar~


gitar buah lai..unik gila~ =)


dolfin si pisang..hehe~


arghhh~ katanya...real ek...


troli telur..smart seh...hehe


buah pe ek ni..mcm apple...


rumah telur..mcm citer krton masa kcik2 dlu..yokies..


tangan mintak duit~huuhu


biri2 ngah blajo..huhu~


haha..mcm antu juon cume botak..


jari kaki..ade cagu tu..hahha


18sg..no komen..hihi...


jom putihkan diri...jgn sampai bdan lak mnggelupas.hehe



amcam?kreatif kn?best2...hehe..
kalo bosan dan nk carik hobi baru..cubelah wat..

Isnin, 5 Oktober 2009

Loghat

Gagah & setia,
Tabah & perkasa,
Itulah cogan kata,
Penuntut ilmu tercinta,

Gempur-gempur wira,
Maju-maju mara,
Rela berkorban jiwa,
Untuk Negara & Bangsa,

Dalam Negara Luar Negara,
Memburu ilmu tercinta,
Pengalaman mengukah jiwa,
Ilmu tetap jadi pedoman.


Lagu ni wat aku terinagt kat sorang sahabat smasa aku mngajar di sekolah agama nurul huda syksen 10.ustaz saleh...suka benar myayi dengan penuh bangganya.huhu..sbb die jgk lidah aku mcm loghat kedah..juga sbb rakan2 cikgu lain...cuba byangkan..kt sekolah tu ada 13 org cikgu..hanya 3org saja bkn org kedah dan pining .Guru besarnya yg sememangnya besar pon org pining..hehe....pelik..sekolahnya di kuala lumpur..tpi cikgu2nya bkn org kl..loghat kedah dan pining adalah antara loghat terkasar..bg depa yg ckp loghat kedah dan pining..rasa lmbut je..tp bagi kite ni bahasa baku..kasarnya..eg: (pi mampuih kat hang la...-suka hati kamu la..)

aku ni lak org key-el xde ape2 loghat..so..mudah je nk dilembutkn jadi ape2 loghat pon....pasni da nikah..mesti lidah aku loghat jawa lak.. tunang orang jawa..:-b aku pon org jawa,cume xreti lgsng loghat jawa.., mak aku jawa..abah xtawla org ape..ntla balik malaysia baru tanya..hhe

Best sbnarnye kalau kita pandai byak loghat@lahjah ni..bole bikin ramai kenalan di seluruh dunia..kita bole buat byk keje tanpa masalah...Sampai di Mesir lak..loghat arab pasar..byk tol loghat kt dunia ni...begitu seni..indah kan dunia ni,bgaikan kain putih yg telah dicorakkan dengan indah..Subhanaallah..

Impian x kesampaian

Semalam ana ade test arab dkt dewan,Alhamdulillah...ana bole jwb..sblum msuk dewan ana terserempak dengan kwan yang same2 dkat mahad johor dye tegur ana,dye ckap yang kwan ana 'yad' kirim salam n yad dah bertolak ke mesir.Baru ana teringat yang tunang ana ade ckap plajar2 baru mesir dah sampai pg smalam.Sedih kat hati ni hanya Allah saje yang tau.Yela dari dulu lagi ana mmg berhajat nak sambung blaja mesir tp,nak buat mcmaner,ana sudah di takdirkan untuk blajar di u dlam m'sia.Ana hanye dapat menumpang gembira shbat2 ana yang dapat menjejakkan kaki di bumi anbiya'.Ana harap sume shbat2 ana pasang niat ke mesir semata2 untuk blaja bukan untuk melancong.Ana sentiasa doakan kejayaan kalian semua.

Sabtu, 3 Oktober 2009

Final exam

Mesti sume hairan kan nape asyik tunang ana je update blog ni,sbnarnya ana dah lame nk update tapi xb'kesempatan atas sbb2 yang tertentu..xsmpai sbulan final exam nk dtg debarannya kat hati ni hanya Allah sje yang tahu...
Fist time ana nk m'duduki exam dkt alam U ni.Rasa diri ni lemah sangat berbanding yang lain.Kejayaan yang lepas x menjamin kejayaan hari ni so,ana kene bersungguh-sungguh study sbb ana ni bukan jenis yang cepat pick up dalam kelas.Nasib baik ana di temukan dengan seorang roomate yang memahami.Kak su la yang banyak membantu dan memberi semangat pada ana.Maklumlah ana msih baru bnyak bende yang ana perlu blajar.Selain tu ana nk ucapkan terima kasih dkat kak timah yang xjemu2 mengajar ana sbjek ptm dan bi. Blik dia depan blik ana je...so,kalo xpham ape2 ana byak tnye dia.
Buat tunang tersayang,terima kasih sbb memahami keadaan ana di sini dan terima kasih sbb mendengar sume masalah yang dihadapi.Bakilah ana nak pegi kelas u.fiqh ni.I'Allah ade mase ana tulis lagi..

Jumaat, 2 Oktober 2009

Carik Ahli Bait Baru

Da puas beraya..skng ni kena tumpu pada kuliah,nk beli kitab..brpa hari je da nk bukak,xsabo rasanye nk kmbali sebuk belajar..ngh semngat ni....tunang pon ngh sebuk nk final exam.."fighting2 syg".. :-b

Skang ni plk nak carik ahli bait baru..yelakan,lokman da balik Malaysia dan xkembali..

Faktor2 penting tuk jadi ahli bait musalas:

0:Ikhwah..Akahawat kalo nk pon xkesah..huhu..gatal..
1: Bayar duit tiap2 akhir bulan (bait ni antara yg termurah di kaherah)
2: Jaga kebersihan..:-b
3: Pasal masak memasak aku pon bole ajar kalo xreti..hehe.
4: Umor 21 keatas

Kelebihan yg anda dpt

0: Bilik utk sorg
1: Internet dgn kelajuan 5 mb
2: Ahli bait yg baik hati..hehe
dan yg lain2 pikir la sndiri..xkn xpnh dtg kn?

sape2 yg berminat..jgan segan tye ye?..ok cau cin caw!!