Blogger Backgrounds

Ahad, 24 Jun 2012

Ku Ingin Pulang...

Alhamdulillah..mungkin ini kali terakhir aku ber blog di mesir...mudah2han begitula...sbb peksa syafawi pon lom lagi..n keputusan lom kuar...tapi stakat yg aku kaji..iAllah aku boleh grad tahun ini./amin ya Allah..mntak sape2 yang bca post ni doakan aku ya..
Tiket kapal terbang pon dah di beli....kira-kira...hanya tggal 5 hari saja di mesir...macam2 aku rasa ...sedih ada..gembira ada utk tggalkan mesir ni...xsabar nk mulakan hidup baru di malaysia nanti..lg2 dgan kehadiran anak sulung kami xsampai 6 minggu lagi...iAllah yg akan kuar baby girl...tapi xtaw la kalo kuar baby boy..xkesahla mana2...yg penting anak papa sihat..bijak....
Bila menghitung hari...rasa sayang pula nk tggalkan mesir...tapi tanggung jwab mesti di tunaikan...dan xda sapa yg mampu lg untuk tanggung aku di sini..abah pon da berhenti kerja atas sebab masalah kesihatan yg agak teruk...xpelah...biar abah rehat je dirumah...biar anakmu ini pula membalas jasa..
Ya Allah..kuatkan aku...tggal satu madah je lagi ni...syafawi quran campor tayyin...
Luluskan peperiksaan ku dgn cemerlang...amin...amin..amin   ya Allah...!!!

Selasa, 3 April 2012

Jadual Peperiksaan Tahun 4 SYARIAH ISLAMIAH. Kaherah

14 mEi 2012 al-quran
17 mEi 2012 fiqh syafie
21 mEi 2012 hadith ahkam
28 mEi 2012 fiqh muqaran
31 mEi 2012 bahas qadaya
4 jUn 2012 qadaya
7 jUn 2012 usul fiqh

Rabbana YuSahhil wa La Tua'ssir......amin...

Isnin, 2 April 2012

salam sjahtera tuk pembaca2...tu pon kalo ada yg bca la..huhu..
Pejam celik dah nak peksa fasa sani..peksa je duk mesir ni...pastu cuti..:-)

mula2 kata nya peksa 26 mei..antara bole xbole terima gak la..smpat baca2 lg..
tapi bila diawalkan lg ke 12 mei..serabut terus kepala..juz 4 lom afal lg...kitab masih byak yg lom dibca..walaw cmnapon..kena paksa diri ni tuk rajin membaca n hafal..tahun last tu..pasni xnk lg duk mesir ni lg..haha..penat sgt duk sini sbb byak karenah orang arab...setiap ari msti ada je rasa nk marah..tapi xpela..sabarrr...xsampai 2 bulan je lg duk mesir ni..iAllah..amin!!!!

Hati sebenarnya ngh berdebar2 n gumbira..hanya tggal 3 bulan lebih je lg isteriku akan melahirkan anak sulung kami,..nth baby boy..or girl..redha padamu Ya Allah...nak jadik WALID~ my wife lak jadik MAMA~ rasa excited bile tgok baju baby kt tauhid wa nur aritu..nk je beli suma..haha..
what kind papa i will be?huhu

Selasa, 31 Januari 2012

Jangan disebabkan kau berbeza pemahaman..dan juga ada sedikit ksilapan..kau tolak segalanya bulat2..
kadang2 benda tu bkan nye datang selalu..
dan kadang2 benda tu lebih banyak faedahnya dari keburukan..

kita lihat sekarang..kita terpaksa memberikan pelbagai munasabah yg bernas untuk kita laksanakan hukum syariat islam..
kita terpaksa menyandarkan manfaat perlaksanaan sebegini..kesannya dan juga keburukannya..
barulah orang nak terima dgn hati yg tenang..

sebagai contoh mudah yang kite pon mungkin da tau...
khasiat solat berjemaah akan meneutralkan cas badan , hukuman rejam kepada penzina akan menghapuskan bakteria HIV , daging babi dan anjing penuh dengan virus yang menghasilkan penyakit berbahaya dan banyak lagi .



Isnin, 30 Januari 2012

alhamdulillah sudah siap karipap keledek campur daging unta.. wat sorg2..sll wat ngn kawan..
...suka masak hampir2 hangus..sbb baru rangup n lazat..hehe
ngh pikir nk wat ape lak pas ni..lama xwat kek..hurm..


Ahad, 29 Januari 2012

nk balik malaysia..tp no money...so no talk..huhu
so jalan2 la kt egypt ni selagi masih ada peluang hidup di perantauan..
iAllah 3feb ni akan ke sinai..dan bermacam2 tempat lg..
sok nk g kuliah..mntak2 la bkk..nk setlekan yuran..tasdik tuk visa..dan paling penting tasdik tuk minhah....cpat mohon zakat..cpatla dapat ongkosnye..

argh..nak study..tp kpala mcm lom sedia lg..tahun lepas abs je peksa fasa awal..terus balik mlysia..sama jga lepas fasa sani..terus balik mlysia jgk...thun ni je berlainan..isteri lak dalam proses mengandung..fahamla keadaanye yang xbeberapa sihat n xda mood..kan best kalo aku ada disisinye skng..teman die.jaga diri die..uruskan ape yg patut,xla dia kena wat ape2 keje..lagi2 da masuk 3bulan satu minggu (13minggu)..

p/s..blog ni adalah blog peribadi..aku akan masukkan ape2 yg aku suka..sape nk baca terpulang..tp no need to comment..bcoz aku mmg xda niat tuk promote blog ni..just nk terus hdopkan blog ni..n bila anak aku da besar..leh die bca citer tentang walid n umi die msa muda..hehe..

Rabu, 18 Januari 2012

Imtihan

Imtihan lg..penat nye asyik imtihan xabis2...moga tahun ni last imtihan aku kt al-azhar ni..n terus grad..
tinggal 2 madah je..qawaid fiqh dan b,i..

ahh..still counting period for my wife give birth..boy or girl.. dont care...
what important is my wife n baby are healthy and in good condition..
Wish You Were Here my wife..miss u so much!!!

Sudah tiada..

pada tanggal 16 januari 2012..sudah pergi meninggalkan kami seorang guru,seorang bapa..adalah bapa mertuaku..dan juga bapa kepada isteriku..moga rohnya di cucuri rahmat Allah..dan berada dikalangan ahli jannah..amin ya Allah..