Blogger Backgrounds

Sabtu, 11 April 2009

IKAN MASAK SINGGANG

Nyumy..sedap benar aku masak td :-b actually first time cube resepi masak ikan singgang ni..yelakan,hari2 makan lauk yg sama je..nk rasa lak yg lain..hehe..tp tension gak td..baru nk beriiya-iya masak,beras abis..terpaksala aku gagahkan diri beli beras n angkut sorg2 dari kedai..beras guni tuh..adalaa.. dalam 25 kg..pastu ditimpa satu masalah lgi..gas abis lak..adui..perut da bekeroncong..last2 masak je guna periuk nasi karen(rice cooker)~ hehe..akhirnye..ni la hasilnye..jeng2-jeng..














Nak tau cmna nk memasaknye?kat bwah ni ada detail aku sertakan ..bagus resipi ni tuk kesihatan..xguna minyak pon..

Bahan-bahan ( 4 org makan (sepinggan) )
  • beberapa ekor ikan tuna(ape2 pon xkesah je..)
  • air pandai2la ko nk sukat..
  • bawang merah 2 ulas(dipotong halus)
  • bawang putih 3 ulas(dipotong halus)
  • garam secukup rasa
  • lengkuas (sikit je tapi aku xletak pon sbb kt mesir xda..pon sodap..hehe)
  • asam keping
  • serbuk kunyit sikit
  • cili basah(dipotong sukatila nk ptg cmne)
  • gula pon secukup rasa,

Cara-cara

#panas kan periuk isi air 4 cawan masukkan terus ikan,lengkuas, bawang merah, bawang putih,garam, asam keping, cili basah, kunyit dan gula tunggu sampai ikan masak dan hidangkan. Selamat mencuba...:-)

2 komen:

ghost_MaR berkata...

singgang tuh apa ???

razin , tough lh bdn ko angkat beras 25KG ... hoho

Kembar berkata...

tgokla laki sape..hohoho..